måndag 4 november 2013

Saffransbullar

Snart är det faktiskt ääääntligen tillåtet att baka saffransbullar igen!! Jag frångår traditionen att bara lussebullar för mina saffransbullar med mandelmassa är tusen gånger godare! Jag längtar till julen varje år bara för att få baka de här bullarna haha ;) Hett tips att testa! Lika enkelt som att baka vanliga kanelbullar dessutom.

SAFFRANSBULLAR (Ungeför 30 stycken)

-125 g smör
-5 dl mjölk (standard)
-50 g jäst för söta degar
-1 ½ dl socker
-½ tsk salt
-1 g saffran (dvs 2 påsar)
-ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

-200 g rumstempererat smör
-1 dl socker
-150 g mandelmassa
-1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm spadet till fingervarmt. Tillsätt saffran (morta först saffranen med en sockerbit för att frigöra smaken.) Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av degspadet. TIllsätt resten av degspadet tillsamans med salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i bakmaskin ca 5 minuter tills degen släpper från bunken. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Gör nu fyllningen! Smula ner mandelmassan och resten av ingredienserna i en bunke och rör ihop med en elvisp till en slät smet utan klumpar.

Knåda den färdigjästa degen på mjölat bakbord och dela sedan degen i två delar. För att göra tvinnade knutar: Kavla ut degen i en avlång rektangel och bred ut fyllningen. Vik degen på mitten och skär i ca 3 cm breda remsor. Skär sedan varje remsa på mitten igen men inte hela vägen igenom, så remsan ser ut som en byxa.Tvinna sedan varje "byxben" och vrid ihop till en liten knut. Valfritt att lägga en i bullform eller inte, går lika bra utan. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och grädda i 250 grader i ca 10 minuter. Färdiga att avnjutas!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar